JoukoSillanpaa

Ihmisoikeuksia arvostavien demokraattien muistettava isänmaallisuus

Eduskuntavaalien merkittävin tulos oli, että vuonna 2015 muodostetun hallituksen kannatuksen täydellinen romahdus. Hallituksessa oli toimintansa alussa 124 kansanedustajan kannatus, 2019 vaaleissa hallituspuolueet saivat 69 kansanedustaja. Suurin hallituspuolueiden tappio Suomen historiassa. Hallitus, joka ajoi yritysten ja julkisen vallan vastuut sekoittavaa sote katastrofia, sivuutti asiallisen parlamentaarisen lakien valmistelun ja ajoi työttömiä alistavaa politiikkaa sai ansainsemansa tuomion. Vaalien lopputulos merkitsi myös Suomen politiikan pirstalointia. SDP:n ja Perussuomalaisten tasapäinen kilpailu suurimman puolueen asemasta tekee vaikeaksi yhteisen arvopohjan omaavan hallituksen muodostamisen. SDP:n, Vasemmistoliiton ja vihreiden menestys oli vasemmistolaisen ja tasa-arvoista yhteiskuntaa kannattavien ajatusten osittainen menestys. Miksi Sipilän hallitukseen kiistattomasti kyllästynyt kansa ei tuonut punavihreälle linjalle suurempaa kannatusta ?

Perussuomalaiset onnistuivat kanavoimaan tyytymättämyydestä merkittävän osan korostamalla isämaallisuuttaan ja suomalaisten puolustamista.Lisäksi talven aikana kiihtynyt tavallisten kansalaisten elämäntapoja syyllistävä keskustelu ilmastonmuutoksesta vieroitti osaa kansalaisista ehkä erityisesti SDP:n tukemisesta. Olisi pitänyt vahvemmin korostaa, että ilmastonmuutoksen torjunnassa vaikutetaan erityisesti taloutta kansallisella tasolla ohjaavilla valtiollisilla päätöksillä ja maailmanlaajuisesti vaikuttavilla valtioiden välisillä sopimuksilla. Isämaallisuus on viime vuosina jäänyt liiaksi äärioileistolaisten ja usein muihin kansallisuuksiin kielteisesti suhtautuvia asiaksi. SDP on vuosikymmeniä koettu isänmaalliseksi, yhteistä tasavaltaamme sodan ja rauhan oloissa puolustavaksi puolueeksi. YLE:n puheenjohtaja illassa Jussi Halla-aho taitavasti, varmaan aitona mielipiteeneen esitti ihanne politiikkonaan isänmaallisen sosialidemokratian symbölin Väinö Tannerin. SDP:n pitäisi myös muistaa korostaa myönteistä isämaallisuutta. Suomalaisille on edelleen tärkeä korostaa ylpeyttä itsenäisyydestä, arvostaa omaa kansallista kulttuuria ja demokraattista yhteiskuntaamme. Myönteinen isänmaallisuus ei väheksy muita kansoja ja ymmärtää kansainvälisen yhteistyön välttämättömyyden. Isänmaallisuutta ei saa antaa perussuomalaisten ja heistä vielä oikeammalla olevien ryhmien asiaksi. Suomen lippu on demokraattisen Suomen kansan yhteisen symboli. Valitettava usein nykyisin näkee kaduilla Suomen lipun kanssa kulkevien olevan äärioikeistolaisia häiriköitä. Punavihreinä itseään pitävien on ymmärrettävä ottaa isämaallisuus myönteisenä käsitteenä haltuunsa.       

Hallitusneuvottelut vaalien jälkeen varmasti monimutkaiset. Toivottavasti syntyisi tasa-arvoista yhteiskuntakehitystä vahvistava, palkansaajien kannalta oikeudenmukaista veropolitiikkaa ajava ja parlamentaarista demokratiaa arvostava SDP:n, keskustastan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n yhteinen hallitus. Hallituksen muodostaminen edellyttää yhteistä näkemystä politiikasta ja tahtoa olla mukana. Ehkä kesäkuussa näemme löytyykö näkemystä ja tahtoa riittävästi lähteä politiikassa uuteen suuntaan viime hallituskauden rauniolta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat